GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİ

Geçici İş İlişkisi Nedir / Hangi Hallerde Geçici İş İlişkisi Kurulabilir?

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 7. Maddesi’nde yapılan değişiklik ile beraber, ‘Özel İstihdam Bürosu’ aracılığıyla ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerinde görevlendirmek suretiyle geçici iş ilişkisi kurulabilmektedir.

Geçici İş İlişkisinde amaç, dönemsel olarak gerekli olan işgücü ihtiyacının tam zamanlı istihdama gerek kalmadan esnek çalışma modeliyle çözülmesidir.

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici iş ilişkisi, Türkiye İş Kurumunca izin verilen özel istihdam bürosunun bir işverenle geçici işçi sağlama sözleşmesi yaparak bir işçisini geçici olarak bu işverene devri ile;

a) Bu Kanunun 13. maddesinin beşinci fıkrası ile 74. maddesinde belirtilen hâllerde, işçinin askerlik hizmeti hâlinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hâllerde (yıllık izin, hastalık ve ücretsiz izin durumlarında),
b) Mevsimlik tarım işlerinde,
c) Ev hizmetlerinde,
d) İşletmenin günlük işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,
e) İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması hâlinde,
f) İşletmenin ortalama mal ve hizmet üretim kapasitesinin geçici iş ilişkisi kurulmasını gerektirecek ölçüde ve öngörülemeyen şekilde artması hâlinde,
g) Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları hâlinde kurulabilir.

İlgili yönetmeliğin (f) bendi için, İşyerinin mevcut çalışan işçi sayısının dörtte birini geçemeyeceğine dair sınırlama vardır. Ancak on ve daha az işçi çalıştırılan işyerlerinde beş işçiye kadar geçici iş ilişkisi kurulabilmektedir. İşçi sayısının tespitinde, kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar var ise, çalışma süreleri tam süreli çalışmaya dönüştürülerek hesaplama yapılmaktadır.

Geçici işçi sağlama sözleşmesi (a) bendinde sayılan hâllerin devamı süresince, (b) ve (c) bentlerinde sayılan hâllerde süre sınırı olmaksızın, diğer bentlerde sayılan hâllerde ise en fazla dört ay süreyle kurulabilir. Yapılan bu sözleşme ikinci fıkranın (g) bendi hariç toplam sekiz ayı geçmemek üzere en fazla iki defa yenilenebilir. Geçici işçi çalıştıran işveren, belirtilen sürenin sonunda aynı iş için altı ay geçmedikçe yeniden geçici işçi çalıştıramaz.

Geçici İş İlişkisinin, işverenlerin ekonomideki ve iş gücü arzındaki değişimlere kolay adapte olmalarını sağlamasının yanı sıra, iş hayatına yeni atılmak isteyen gençlerin, kadınların, engellilerin, uzun süreli işsizlerin, mesleki yeterliliği bulunmayanların, yaşlı ve sürekli istihdamı tercih etmeyen çalışanların önünü açacak pek çok faydası bulunmaktadır.

17.10.2012 tarihli ve 554 No’lu lisans sahibi Özel İstihdam Bürosu belgesine sahip NWG İK üzerinden, geçici iş ilişkisi kapsamında hizmet alabilirsiniz.




NWG İnsan Kaynakları A.Ş., Türkiye İş Kurumu’nun 17.10.2012 tarih ve 554 No'lu lisans sahibi özel istihdam bürosudur. Firmamızın geçici iş ilişkisi yetki belgesi mevcuttur. NWG İK, 4904 Sayılı İş Kurumu Kanunu gereği iş arayanlardan her ne iş altında olursa olsun menfaat temin edemez ve ücret alamaz. Şikayetleriniz için İSTANBUL ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY HİZMET MERKEZİ'ne başvurabilirsiniz !
Adres: Eğitim Mah. 1. Açıkgöz Sok. No:34 Kadıköy / İSTANBUL Tel : 0216 418 34 55-57